Menu

Hull Royal Infirmary - New Main Entrance and Paediatrics Department

Hull

Back to Health Sector

The three storey extension forms the new main entrance to the hospital, accommodating a new public area, retail, faith accommodation, restaurant, paediatric services and parental accommodation.

The Brief

Hull Royal Infirmary’s main building was an excellent example of the 1960s central and iconic landmark for the hospital and the surrounding area. It has been dulled by age and use but recent recladding has upgraded its appearance and consolidated the environmental performance. Practice has moved on hugely since the original designs and the disparate locations of the paediatric service and the inadequate size and provision of the main entrance were two clear candidates for improvements to reach for appropriate and forward-looking healthcare provision.

The Design

The new extension draws inspiration from the adjacent tree dense green space, harmonising the new building form with this established outdoor area. The building’s protecting canopy and tree colonnade forms a focal point to the scheme, guiding visitors to the building entrances which are integrated with subtle leaf motifs to further define the routes in.

The Outcome

We are thrilled to have secured planning permission for the three storey extension at Hull Royal Infirmary. Recent weeks have seen the interior design of the Main Entrance develop, with the wellbeing of patients and their families sensitively considered throughout. The heart of the design, the atrium, comprises waiting areas, coffee outlets, a reception and timber clad staircase which adds warmth to the space, and ties in to the wider scheme’s nature inspired theme.