Nunnery Square Tram Depot Balfour Beatty Rail / Sir Owen Williams & Partners

In addition to being commissioned for design of the public realm enhancement works, Race Cottam were appointed to design the new depot for the Sheffield Supertram network.

Located at Nunnery Square, the depot occupies the former main line carriage sidings alongside the Sheffield - Lincoln railway line.  We worked with the engineering team to design this three-line workshop building, with 6 stabling sidings, a turning loop and engineer’s sidings adjacent.

By using a simple profile to the building the main offices, reception and paint shop were located on the first floor level on the South side of the building. The ground floor is home to the Operations and Power Controller's office. The workshop was designed with two through-running lines, a stub end all with inspection pits and a wheel lathe to one line. High level access is provided for servicing of equipment boxes and pantographs.